zondag 21 augustus 2011

WIE GAAT JORAN SPELEN? - ACHTER DE SCHERMEN 9 - ME AND MR JONES ON NATALEE ISLAND


Wie gaat Joran van der Sloot in de film spelen?

Daar piekerden we lange tijd over: Neem je een acteur met film-ervaring? Of neem je iemand, die helemaal geschikt voor de rol is?

Tygo Gernandt: Had geen enkele film-acteer-ervaring, toen hij zijn eerste film-hoofdrol speelde in NAAR DE KLOTE.

Robert de Hoog: Had nooit eerder een film-hoofdrol gehad, speelde die in SKIN, en won een Gouden Kalf en een Emmy-nominatie.

Kim van Kooten, Angela Schijf, Theo Maassen, Linda de Mol

Jack Wouterse, Egbert Jan Weeber, Martijn Lakemeier

Johnny de Mol, Antonie Kamerling, Maryam Hassouni

Eva van de Wijdeven, Michiel Romeijn, Thom Hoffman

Mohammed Chaara, Melody Klaver, Rifka Lodeizen

Caro Lenssen, Michiel Huisman, Nadja Hüpscher.

En dat gaat nog een tijdje door: Allemaal mensen zonder film-acteer-ervaring of toneelschool, toen ze hun eerste film-hoofdrol speelden.

En een flink aantal won er een Gouden Kalf mee.

Yorick van Wageningen is ook zo’n voorbeeld. Speelt inmiddels met acteurs als Daniel Graig en Keanu Reeves onder regisseurs als David Fincher (SEVEN) en Terence Malick (THE TREE OF LIFE).

Dat bewijst dat iemand, die geen film-hoofdrol-ervaring heeft, niet per se ongeschikt is.

Terug naar een ervaren acteur: Het nadeel is dat ie niet op Joran lijkt. Dus moet het publiek een tijd in de film wennen en leren “geloven” dat deze acteur Joran moet voorstellen.

Het voordeel van iemand, die sprekend op Joran lijkt, is dat iedereen meteen ziet dat hij het is, iedereen gelooft het. En daardoor zit je meteen in het verhaal.

Maar waar vind je zo iemand? 

Heel simpel: Via de email. Tussen al die (voornamelijk Amerikaanse) dreig-emails (“Blijf van onze Natalee af”) meldde iemand zich spontaan aan:

 “Hoi, ik hoor dat u een film gaat maken over Joran van der Sloot. En mensen zeggen dat ik op hem lijk”. Bijgevoegd was een zelfgemaakte foto.



Inderdaad, deze gast lijkt best veel op Joran.

We vroegen ons meteen af, of zijn leven is veranderd, sinds Joran wereldnieuws werd.

Want daar zit een film in… Iemand wiens leven steeds vervelender wordt doordat hij op Joran van der Sloot lijkt. Hij kan het niet uitbuiten, zoals lookalikes van Michael Jackson of Johnny Depp. Wat gaat hij doen?

Uiteindelijk veranderde alles weer. Omdat de Natalee-Joran-zaak een “levende” zaak is. En omdat er daardoor steeds weer nieuwe dingen gebeurde.  Waardoor we steeds weer nieuwe scenario’s moesten schrijven.

De rol van Joran van der Sloot in de film is nu heel anders. En dat heeft hij zelf gedaan.

Want net voordat we wilden gaan draaien, werd hij wereldnieuws door Stefanie Flores in Peru.

En dat veranderde het hele verhaal weer. Zodat we ter plekke met de Blackberry in de hand het binnenstromende nieuws moesten verwerken, terwijl we aan het filmen gingen…