maandag 8 augustus 2011

HET MYSTERIE VAN ARUBA - ACHTER DE SCHERMEN 2 - ME AND MR JONES ON NATALEE ISLAND

Vertel niemand dat je filmer bent, want dan schoppen ze je van het eiland, waarschuwde een Nederlandse producent, die goed bekend was op de Antillen.  Een grap? Nee, hij wilde echt dat we undercover gingen.

Dan wilde hij ons wel helpen voor research. Hij regelde een vriend uit Curacao, die ons op Aruba zou rondleiden. Undercover. Op één voorwaarde: We mochten nergens ooit zijn naam noemen.

We vlogen naar Aruba met een vreemd gevoel: Waarom al die geheimzinnigheid? Die overdreven voorzichtigheid? Had Aruba iets te verbergen? Nee toch: Aruba is zoals ze zelf zeggen: “one happy island”.

We reden langs het hete witte strand naar een enorme rij flats met time share apartementen. Het stikte daar van de Amerikanen: het leek haast wel een Amerikaanse kolonie.  Op die vriend uit Curacao na.

Die vriend vertelde dat Aruba totaal afhankelijk was van het toerisme van  Amerikanen, en dat ze ver gingen om de Amerikanen binnen te krijgen. Voorbeeld: Amerikanen hebben vaak geen paspoort. Daarom regelde Aruba dat Amerikanen zelfs  zonder paspoort het eiland op mochten.

Wij keken elkaar aan: Wij Nederlanders moesten ons paspoort laten zien om in “ons” Aruba te komen, maar Amerikanen mochten zomaar binnen? Wat is dat nou? Op Aruba geldt toch het Nederlands recht en zo?

Zeker, zei de vriend, maar wat is nou belangrijker voor de Arubaan: Het Nederlands recht of een inkomen van de Amerikanen? Niemand wil hier het Amerikaanse geld wegjagen.  Dat is hun bestaan.

Dus, als je iets te weten wil komen, moet je undercover of je wordt de zee in getrapt. Als je zegt dat je gaat filmen, is dat een bedreiging voor de economie van Aruba, die al zoveel geleden heeft door dit mysterie.

Er zat niets anders op: we moesten undercover journalistiek gaan bedrijven.

We wisten toen nog niet dat we een paar jaar later de film ook grotendeels undercover moesten opnemen… met Robert de Hoog als een undercover journalist.

Toen wisten we ook nog niet dat de Arubaanse bioscopen onlangs hebben besloten de film niet op het eiland te draaien -ongezien-, omdat… vul zelf maar in. 

Maar dat waren niet onze grootste problemen…