vrijdag 12 augustus 2011

SEX AFGELUISTERD DOOR FILMFONDS - ACHTER DE SCHERMEN 4 - ME AND MR JONES ON NATALEE ISLAND

Wat verbergt Joran nou echt achter die mist van leugens en waarheid?

Daarover hadden we veel gesprekken met de artistiek intendant van het Filmfonds, Jan Eilander.  Al vanaf het begin was Jan enthousiast over het projekt, en met hem ontwikkelden we het scenario en uiteindelijk de film.

Dat was niet makkelijk. Want telkens als we een uitgangspunt hadden uitgekozen, gebeurde er weer iets, wat alles op zijn kop zette. Bijvoorbeeld die uitzending van Peter R de Vries over Joran en Patrick van der Eem in de Range Rover.

Een paar weken na die uitzending was Jan Eilander in Nijmegen voor een filmdiscussie. Na afloop checkte hij in in zijn hotel. En toen hoorde hij de opvallende stem van de man met het lachebekjes-litteken…

Jan loerde stiekem opzij… Patrick van der Eem

Meteen dacht hij: Dit is mijn kans om meer te weten te komen over wat Joran’s karakter.

Maar hij zag dat Patrick niet alleen was. En dat Patrick helemaal geen zin had om te praten. Want Patrick was daar met een hoer.

Patrick betaalde met een pak cash en ging naar boven. Jammer, dacht Jan. Maar wat bleek: Zijn kamer lag direct naast die van Patrick met die hoer. En dat kon hij horen ook.

Jan zat in dubio: Zou hij proberen af te luisteren? Of niet? Hij hoorde dat Patrick nu praatte of belde…

Afluisteren? Jan privĂ© zou het nooit doen, maar als artistiek intendant van het Filmfonds, dat een scenario over Joran ontwikkelt… Alles voor de kunst! Wie weet hoorde hij iets, dat essentieel voor het scenario zou blijken…

Jan ging naar de muur. Hij luisterde…. Hij hoorde… hij kon het verdomme niet goed verstaan… Ja!... Nu hoorde hij weer iets… Het klonk als:

Wat Jan me vertelde, deed me denken aan de dichter Johnny de Selfkicker, die ooit langs een hoerenraam kwam, en de hoer binnen tegen een klant hoorde zeggen:

“Kom toch klaar, klootzak… kom toch klaar, klootzak”. 

En dat inspireerde Johnny tot een beroemd gedicht met slechts die ene zin steeds herhaald.

Jan hoorde louter gefrustreerde sex die avond.

Zo kwamen we niets nieuws over Joran te weten. Jammer, omdat Patrick Joran zo van dichtbij had meegemaakt.

Een tijdje later kreeg ik een email van een Duitse pokerspeler. Hij had gehoord dat we een film over Joran wilden maken. Nou dat kwam goed uit, want hij beweerde dat hij Joran kende zoals niemand hem kende.

En hij wilde alles over Joran vertellen…